NPZN

2016 legjobb bollywood (film)zenéi

2016\12\30

dsc_8497-01.jpeg

Igaz, eddig a blog nem volt teleszórva ilyen és ehhez hasonló zenékkel, de ettől még nagyon éljük a nem nyugati hangokat és dallamokat. Talán azért is, mert azokban mindig van valami más, valami plusz, amitől sokszor érdekesebbek azoknál, amiket nap, mint nap hallunk. Akár a rádióból, akár az interneten.

A bollywoodi filmzenék pedig kábé a mindenkori legjobb filmzenék. Valljuk, hollywoodi produkció soha de soha nem fog hozzá foghatót, mérhetőt összematekozni egy soundtrack erejéig, mint amilyet néha az indiaiak tudnak zsigerből hozni.

Szerencsére, az idén is el voltunk látva jobbnál jobb filmbetét dalokkal, bár azt is látni kell, hogy közel sem ez volt bollywood ost aranyéve, mert annyira odatették volna magukat a maestrok. Készültek persze kimagaslóan jó albumok, mint a Fitoor, Ms Dhoni, Sultan, Zubaan, Dear Zindagi vagy éppen Baar Baar Dekho c. filmhez, de az évet egyértelműen, toronymagasan az Ae Dil Hai Mushkil  nyerte.

Az is 2016 legjobb filmzenei albuma, ami nélkül azért szegényebb lett volna a felhozatal. Mert tényleg ilyen az első számtól az utolsóig kiváló dalokkal megtűzdelt korong, ami ennyire egybe van, abból kevés van. Akadnak dalok, amik kitűnnek, de Pritam, a composer, ezt telibe találta, még szerencse, hogy a film közel sem hozta ugyanezt a színvonalat. De ezért is szeretjük bollywoodot, mert ha a képkockák nem teljesítenek, a vizuál megadja magát, akkor még mindig ott van a fülünk, amikkel le lehetünk kenyerezve. És olykor komolyan elég egy dal is.

Na most van belőle vagy 25, a legjobbak idénről. Szerintünk. Filmenként egy dalt választottunk ki, de akit érdekelne a hosszú lista (60+1 össz.), az azt is befűzheti. Kevésbé elvakultaknak, mazochistáknak viszont a rövid is megteszi. Legyen tánc. Ja és a tények. A Bulleya lett a legjobb bollywoodi dal 2016-ban, míg a személyes kedvencünk pedig az Aaj Saanu O Mileya volt.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása